top of page

VYSVETLENIE KARIET VEĽKEJ ARKÁNY

Updated: Mar 9


Karty VEĽKEJ ARKÁNY sú odrazom dôležitých životných udalostí a upozornení. Poďme si ich jednotlivo priblížiť.



0. BLÁZON

Blázon zobrazuje mládenca, ktorý radostne kráča do sveta. Robí prvé kroky a je bujarý, radostný, nadšený. Nenosí so sebou nič okrem malého vreca a nestará sa o možné nebezpečenstvá, ktoré mu stoja v ceste. Vskutku, čoskoro sa stretne s prvým z týchto možných nebezpečenstiev, pretože ak urobí len krok viac, prevrhne sa cez útes, ku ktorému sa dostáva. Zdá sa však, že sa ho to netýka – nie je isté, či je len naivný, alebo si to jednoducho neuvedomuje. Pes v jeho pätách na neho varovne šteká, a ak si čoskoro lepšie neuvedomí svoje okolie, možno nikdy neuvidí všetky dobrodružstvá, o ktorých sníva.

Karta Blázon má číslo 0, čo sa považuje za množstvo nekonečného potenciálu. Považujte ho za prázdny list, pretože The Fool si ešte nevyvinul jasnú osobnosť. Je symbolom nevinnosti - jeho cesta bude formovať jeho charakter.


Vidieť blázna vo všeobecnosti znamená začiatok novej cesty, na ktorej budete naplnení optimizmom a oslobodením od bežných životných obmedzení. Keď ho stretneme, pristupuje ku každému dňu ako k dobrodružstvu, takmer detinsky. Verí, že v živote sa môže stať čokoľvek a na svete je veľa príležitostí, ktoré čakajú na preskúmanie a rozvinutie. Vedie jednoduchý život, bez starostí a nezdá sa, že by ho trápila skutočnosť, že nevie povedať, čo ho čaká.


Stretnúť sa s ním vo výklade môže byť tiež vnímané ako výzva k riskantnej časti vašej vlastnej postavy. Vzbudzuje odvahu, pretože chápe, že každý deň je príležitosťou na otvorenie nových oblastí vo vašom živote a s tým prichádza zmes očakávania, úžasu, úžasu a zvedavosti. Blázon je tu preto, aby ukázal, že nikdy nemôžete povedať, čo vás čaká, a môžete to len pozdraviť s radosťou.


1. MÁG

Mág je jedna tarotová karta, ktorá je plná symboliky. Ústredná postava zobrazuje niekoho s jednou rukou smerujúcou k oblohe, zatiaľ čo druhá ruka smeruje k zemi, akoby chcel povedať „ako hore, tak dole“. Toto je pomerne komplikovaná fráza, ale vysvetľuje sa tak, že Zem odráža nebo, vonkajší svet odráža vnútro, mikrokozmos odráža makrokozmos, zem odráža Boha. Dá sa tu tiež interpretovať, že kúzelník symbolizuje schopnosť pôsobiť ako prostredník medzi svetom hore a súčasným, ľudským svetom. Mág na svojom stole máva aj všetky obleky tarotu. Toto symbolizuje štyri elementy, ktoré spája tento mág – štyri elementy sú zem, voda, vzduch a oheň. Znak nekonečna na jeho hlave naznačuje nekonečné možnosti stvorenia s vôľou.

Kúzelník predstavuje čistú silu vôle. So silou živlov a oblekov berie potenciál vrodený bláznovi a formuje ho do bytia silou túžby. Je spojovacou silou medzi nebom a zemou, pretože chápe význam slov „ako hore, tak dole“ – že myseľ a svet sú len odrazom jeden druhého. Pamätajte, že ste mocní, vytvorte si svoj vnútorný svet a ten vonkajší vás bude nasledovať. Keď sa vám do čítania dostane Mág, môže to znamenať, že je čas bez váhania využiť svoj plný potenciál. Môže to byť vo vašej novej práci, novom podnikaní, novej láske alebo niečom inom. Ukazuje, že čas konať je práve teraz a akékoľvek známky zdržania by znamenali premeškanie príležitosti stať sa najlepšou verziou samého seba. Bude potrebné urobiť určité rozhodnutia, ktoré môžu priniesť veľké zmeny. Využite kúzelníkovu silu a vytvorte svet, po ktorom najviac túžite.


2. VEĽKŇAŽKA

S najväčšou pravdepodobnosťou ste sa už stretli s veľkňažkou, ale v iných podobách – možno ju vidieť v archetypoch Persefony, Artemis, Isis a mnohých ďalších. Keď ju stretnete, uvidíte ju sedieť na kubickom kameni medzi dvoma stĺpmi v Šalamúnovom chráme, Jachin a Boaz. Jachin (vpravo) je všeobecne označovaný ako Stĺp zriadenia a Boaz (vľavo) je Stĺp sily. Stĺpy tiež zobrazujú dualitu prírody; mužské a ženské, dobro a zlo, negatívne a pozitívne.

Umiestnenie veľkňažky medzi nimi naznačuje, že je jej povinnosťou slúžiť ako sprostredkovateľ medzi hlbinami reality. Ona je tretí pilier – cesta medzi. Verí, že obidva piliere sú rovnocenné a v oboch svetoch sa treba učiť. Tiež si všimnete, že nosí korunu Isis, čo môže znamenať, že je vyznávačkou mágie. Veľkňažka, ktorá nosí slnečný kríž, znamená, že je spojená s ročným obdobím zeme a so zemou samotnou. Polmesiac pri jej nohách vidno aj na mnohých zobrazeniach Panny Márie znamená, že dokonale chápe svoje emócie a granátové jablká odkazujú na ambície kňažky.


Význam Veľkňažky súvisí s vnútorným poznaním. Jej výjav môže znamenať, že je čas, aby ste radšej počúvali svoju intuíciu, než aby ste uprednostňovali svoj intelekt a vedomú myseľ. Keď sa objaví veľkňažka, môže zobraziť archetyp známy ako božská ženskosť - tajomnú ženu, ktorá chápe a drží odpovede na hlboké neznáme; náboženstvo, ja, príroda. Predstavuje niekoho, kto je intuitívny a začína sa otvárať svojej spiritualite. Je potrebná meditácia, modlitba a nová duchovná práca.


Samotná karta zobrazuje nočnú scénu, čo znamená, že svet, v ktorom ochraňuje a stráži, sa môže na prvý pohľad zdať desivý, ale má potenciál viesť nás k rastu seba samého. Keď sa objaví v čítaní, volá vás, aby ste si vypočuli jej posolstvo a nasledovali ju do vlastných hĺbok. Odpovede, ktoré hľadáte, musíte hľadať vo svojom vnútri. Odpovede na otázky, ktoré máte, sú len vo vašom vnútri.


3. CISÁROVNÁ

Cisárovná zobrazuje ženu sediacu na tróne. Z bohatej prírody, ktorá ju obklopuje, môžeme predpokladať, že táto žena predstavuje archetyp Matky Zeme, bohyňu plodnosti. Jej svetu vládne Venuša, čo znamená, že milosťou tejto bohyne vládne úplná láska, harmónia, plodnosť a luxus. Samotná žena má blond vlasy korunované hviezdami, čo signalizuje jej božské spojenie s mystickou ríšou. Je oblečená v róbe s granátovým jablkom, ktorá predstavuje plodnosť, a sedí na vankúšoch s vyšitým znakom Venuše. Je obklopená očarujúcim zeleným lesom, cez ktorý preteká rieka. Cisárovná prináša hojnosť a požehnanie pri tých, s ktorými sa stretáva.


Cisárovná nám ukazuje, ako hlboko sme zakorenení v našej ženskosti. Ženskosť by sa mohla spájať s plodnosťou, prejavom, kreativitou a výchovou okrem mnohých iných aspektov. Preto vás vyzýva, aby ste sa spojili s krásou a priniesli do svojho života šťastie. Pochopte sami seba a spojte sa so svojou zmyselnosťou, aby ste mohli pritiahnuť životné okolnosti, aby ste priniesli šťastie a radosť. Je to signál, že máte byť k sebe láskaví, postarať sa o seba.

Cisárovná je tiež silným znakom tehotenstva a materstva. Mali by ste hľadať iné karty, aby ste potvrdili, či je to skutočne tehotenstvo, alebo skôr len náznak materského, výchovného a starostlivého prístupu. Karta cisárovnej môže tiež znamenať zrod nového nápadu, podnikania alebo projektu vo vašom živote. Vďaka šťastiu, ktoré obklopuje túto kartu, si môžete byť istí, že takéto situácie a projekty vo vašom živote skončia úspešne. Preskúmajte a predložte tie nápady, ktoré máte v hlave a uistite sa, že sa venujete ich realizácii. Táto karta je znakom úspechu. Cisárovná, ako archetyp matky Zeme, vás tiež povzbudzuje, aby ste trávili čas v interakcii s prírodou, matkou nás všetkých.


4. CISÁR

V tarotovej karte Cisár je na jeho tróne zobrazená postava stoického vládcu, ktorý je ozdobený hlavami štyroch baranov, ktoré predstavujú jeho astrologické znamenie – Barana. V jednej ruke nesie žezlo, ktoré predstavuje jeho vládu a právo vládnuť, a v druhej guľu, symbol kráľovstva, na ktoré dohliada. Dlhá brada cisára predstavuje jeho obrovské skúsenosti; postupom času sa veľa naučil o tom, čo je potrebné na vládnutie, nastolenie moci, autority a úplného poriadku v prospech svojho ľudu. Neúrodné hory za ním ukazujú jeho odhodlanie, ambície dosiahnuť väčšie výšky a vodcovské schopnosti. Porovnajte to s jeho doplnkom, cisárovnou, ktorej plynúce polia sú naplnené výživnou láskavosťou. Cisár namiesto toho vládne tvrdosťou a silou.

Pokiaľ ide o cisára, je to všetko o kontrole, pretože táto karta znamená autoritu, reguláciu, organizáciu a otcovstvo. Cisár predstavuje strategického mysliteľa, ktorý stanovuje plány, ktoré musí dotiahnuť do konca. Je symbolom mužského princípu - otcovskou postavou života, ktorá dáva štruktúru, vytvára pravidlá a systémy a odovzdáva vedomosti. Tam, kde túžbou cisárovnej po ich kráľovstve je vytvoriť šťastie, cisár túži po podpore cti a disciplíny. Vedie pevnou rukou a nadovšetko sleduje volanie koruny. Hoci je vládcom, chápe, že kraľovať znamená aj slúžiť – teda koná rozumne a podľa toho, čo je pre väčšie dobro kráľovstva.

Vidieť ho vo výklade predstavuje šancu rásť, pokiaľ ide o ciele, ktoré ste si stanovili. Predstavuje úspešnú budúcnosť, pokiaľ idete za svojimi cieľmi podobne, ako to robí cisár, metodicky a strategicky. Keď ho uvidíte v čítaní, možnou interpretáciou je, že by ste mohli mať na starosti niečo dôležité. Môže to byť pozícia v práci alebo v akejkoľvek organizácii alebo inštitúcii, ktorá zúfalo potrebuje poriadok a jasnú rozhodnú myseľ. Môžete byť vyzvaní, aby ste konali namiesto cisára a využili jeho múdrosť, aby ste projekt objasnili.


5. VEĽKŇAZ

Karta zobrazuje náboženskú postavu, ktorá sedí v pomerne formálnom prostredí

charakteristickom pre kostol. Má na sebe tri prepracované rúcha, ktoré sú určené na reprezentáciu troch rôznych svetov. Jeho pravá ruka je správne zdvihnutá pri akte požehnania, znaku požehnania – je to tá istá ruka, ktorú zdvíha Mág. V druhej ruke nesie trojitý kríž, ktorý sa tradične spája s pápežom. Predpokladá sa, že každý z vodorovných pruhov v kríži predstavuje Otca, Syna a Ducha Svätého. Pod ním sedia dvaja akolyti, ktorí predstavujú odovzdávanie posvätných vedomostí v rámci inštitúcií. Prostredníctvom týchto akolytov karta tiež predstavuje sledovanie cesty k poznaniu a vzdelaniu.


Táto karta je v určitých balíčkoch známa aj ako ako pápež. Pôsobí ako mužský náprotivok inej karty, ktorá je známa ako Veľkňažka. Tejto karte vládne Býk.

Vidieť Hierofanta vo výklade znamená prijať konvenčné, pretože to naznačuje, že máte istú túžbu skutočne nasledovať proces, ktorý bol dobre zavedený. To tiež naznačuje, že chcete zostať v určitých konvenčných medziach toho, čo by sa dalo považovať za ortodoxný prístup. Takže namiesto toho, aby ste boli inovatívni, budete sa prispôsobovať určitým presvedčeniam a systémom, ktoré sú už zavedené a existujú.


Karta Veľkňaza naznačuje, že je pre vás lepšie nasledovať sociálne štruktúry, ktoré sú zavedené a majú svoje vlastné tradície. Môžete sa napríklad zúčastniť určitých obradov, rituálov alebo iných náboženských prvkov. Táto konkrétna karta najčastejšie reprezentuje inštitúcie, ako aj ich základné hodnoty. Toto je znak, ktorý ukazuje, že sa musíte prispôsobiť už existujúcim pravidlám a situáciám, ktoré sú už pevne stanovené


6. MILENCI

Na karte Milenci je muž a žena, ktorí sú chránení a požehnaní anjelom vyššie. Zdá sa, že pár je bezpečný a šťastný vo svojom dome, ktorý vyzerá ako rajská záhrada. Ovocný strom s hadom za ženou je odkazom na tento príbeh, ktorý hovorí o páde ľudstva do pokušenia a do ríše tela a zmyselnosti. Anjel, ktorý je tu zobrazený, je Raphael, anjel vzduchu - ktorý je z rovnakého prvku znamenia zverokruhu, ktorý riadi túto kartu: Blíženci. Vzduch je spojený s duševnou aktivitou a najmä komunikáciou, ktorá je základom zdravých vzťahov. Zdá sa, že jeho požehnanie dáva tejto karte pocit rovnováhy a harmónie, symbolizuje spojenie vo veľkom a kozmickom zmysle medzi dvoma protikladnými silami.


Primárnym významom v rámci Milencov je harmónia, príťažlivosť a dokonalosť vo vzťahu. Dôvera a jednota, ktorú milenci majú, dáva každému z nich sebadôveru a silu a posilňuje toho druhého. Puto, ktoré vytvorili, je veľmi silné a môže naznačovať, že títo dvaja sú spojení v manželstve a iných blízkych a intímnych vzťahoch.


Ďalším významom karty Milenci je koncept voľby - voľba medzi vecami, ktoré sú protichodné a vzájomne sa vylučujúce. Toto môže byť dilema, ktorú si musíte dôkladne premyslieť a urobiť to najlepšie rozhodnutie pre vašu situáciu.


Osobnejší význam Lovers, ktorý sa môže vzťahovať na jednotlivcov, je rozvoj vašich vlastných osobných systémov viery, bez ohľadu na to, aké sú spoločenské normy. Vidíme to ako vývoj od veľkňaza, ktorý robil dekréty a odovzdával svoje vedomosti prostredníctvom štandardizovaného systému. Toto je jeden z momentov, keď zistíte, za čím si stojíte a aká bude vaša životná filozofia naozaj. Musíte sa začať rozhodovať o tom, čo považujete vo svojom živote za dôležité a nedôležité. Mali by ste byť k sebe tak pravdivý, ako len môžete byť, takže budete úprimný a autentický k ľuďom, ktorí sú okolo vás.


7. VOZ

Tarotová karta Voz zobrazuje postavu sediacu vo voze či vozidle, ktoré riadia dve čierne a biele sfingy. Celá karta má trochu nebeský vplyv; postava sedí pod modrým baldachýnom zdobeným bielymi hviezdami. Na svojich pleciach nesie znamenie polmesiaca, predstavujúce duchovný vplyv, pod ktorým je vedený. Na hlave má korunu, čo znamená, že je osvietený a že jeho vôľa je čistá. Na jeho hrudi je vyrytý štvorec, označujúci živel zeme, hmotného sveta, ktorý ho a jeho činy uzemňuje.

Sfingy sú zafarbené čiernou a bielou farbou, čo je symbol protichodných síl, ktoré sa musíme naučiť ovládať. Našou úlohou je viesť tieto sfingy k cieľu, ktorý je poznačený kozmickými silami.

Voz je spojený so znamením zverokruhu Rak.

Tarotová karta Voz je celá o prekonávaní výziev a získavaní víťazstva udržiavaním kontroly nad svojím okolím. Táto dokonalá kontrola a istota umožňuje vedúcemy vozidla zvíťaziť v akejkoľvek situácii. Použitie sily a vôle je rozhodujúce pri prekonaní prekážok, ktoré vám stoja v ceste. Posolstvo Voza prichádza, aby vás posilnilo, keď sa snažíte dosiahnuť svoje ciele.

Kľúčovým posolstvom, ktoré vám prináša je, že si musíte zachovať sústredenie, sebadôveru a odhodlanie prostredníctvom procesu, ktorý bude plný kľukatých zákrut a odbočiek. Ak máte plán alebo projekt, ktorým si nie ste istí, Voz vám ukáže, že by ste mali plán presadzovať štruktúrovaným a usporiadaným prístupom. Vaša odvaha zaistí, že dosiahnete všetko, čo by ste v tomto cieli mali.


Pri hľadaní svojho cieľa môžete prejaviť správanie, ktoré ste v sebe nikdy predtým nevideli – súťaživosť a túžba uspieť možno podčiarknu agresívnejšiu časť osobnosti. Agresivita je prirodzenou súčasťou ľudskej prirodzenosti a Voz vám pripomína, že vám môže pomôcť prevziať kontrolu nad vašou situáciou, no zároveň ju musíte držať na uzde, aby vám nebránila v ceste vpred.


8. SILA

V tejto tarotovej karte uvidíte ženu, ktorá pokojne drží čeľuste dospelého leva. Napriek tomu, že lev vyzerá hrozivo a silne, zdá sa, že nad ním má nadvládu žena. Uchvacujúce je, ako ladne ovláda leva. Je pokojná a sčítaná, čo svedčí o tom, že má kontrolu a je disciplinovaná najmä v časoch veľkých protivenstiev.


O tom, že má odvahu, svedčí aj fakt, že drží aj čeľuste leva. Jej ovládanie leva bez toho, aby bola príliš drsná, ukazuje lásku a súcit. Modré pozadie nad horami ukazuje stabilitu a druh pokoja, ktorý prichádza so stabilitou.

Lev je symbolom odvahy, vášne a túžby, ktoré sú veľkou súčasťou ľudských pocitov, ktoré sú potrebné na prežitie. Ale ak tieto pocity nie sú pod kontrolou, môže to viesť k našej konečnej deštrukcii.


Keď pri čítaní tarotu dostanete kartu Sila vzpriamene, znamená to, že máte vnútornú silu a vôľu vo chvíľach nebezpečenstva a úzkosti. Ukazuje, že máte schopnosť zostať pokojní a silní, aj keď váš život prechádza obrovským bojom. To tiež naznačuje, že ste súcitný človek a vždy máte čas na iných ľudí, aj keď je to na vaše vlastné náklady.


Získanie karty sily znamená, že ste veľmi trpezlivý jednotlivec, ktorý pravdepodobne dosiahne čokoľvek, čo si zaumieni. Vaša húževnatosť vám výrazne pomôže a vaša nebojácnosť znamená, že by ste nemali mať problém povedať svoj názor. Táto karta tiež naznačuje, že tento druh správania bude vždy odmenený tým, že budete mať vo svojom živote veľa stability, či už v súčasnosti alebo v blízkej budúcnosti.


9. PUSTOVNÍK

Pustovník zobrazuje starého muža, ktorý stojí sám na vrchole hory, pričom v jednej ruke drží lampáš a v druhej palicu. Hora označuje úspech, rozvoj a úspech. Tarotová karta pustovníka odkazuje na úroveň duchovného poznania, ktoré dosiahol, a že je pripravený odovzdať toto poznanie každému. Je tu tiež hlboká oddanosť svojmu cieľu a pevné vedomie cesty, ktorou sa uberá. Vo vnútri lampáša si všimnete hviezdu so 6 hrotmi, ktorá je známa aj ako Šalamúnova pečať. Tento symbol predstavuje múdrosť. Palica, ktorú drží, zobrazuje autoritu a moc.


Pustovník je hľadačom vedomostí, ktoré prichádzajú zvnútra. Osamelý tulák na ceste noci hľadá to, čo možno získať len dlhými obdobiami samoty - vnútorný hlas. Aby to počul, musí sa odpojiť od davov, ktorých hlasy a túžby hrozia, že prekonajú tie jeho. Kráča temnou nocou svojho nevedomia, vedie ho len slabé svetlo severnej hviezdy, pričom jeho cieľom je jeho domov, jeho ja.

Momentálne uvažujete o tom, že potrebujete byť osamote. Nikdy sa nebojte využiť túto príležitosť na zamyslenie, pretože vám môže pomôcť vyčistiť si myseľ od všetkého neporiadku, ktorý prináša každodenný život. Pustovník sa tiež môže odvolávať na vaše úsilie pri konaní, ktoré je autentické a v súlade s vaším skutočným ja. Možno hľadáš vo svojej vnútornej duši návod, čo je správne a kam majú smerovať tvoje ďalšie kroky. Objavnie karty pustovníka v čítaní môže tiež naznačovať vzhľad niekoho, kto príde do vášho života a bude vaším mentorom.


10. KOLESO ŠŤASTIA / ROKA

Koleso šťastia je jednou z najviac symbolických kariet v balíčku, plná znakov, z ktorých každá má svoj vlastný význam. V strede karty leží obrovské koleso pokryté ezoterickými symbolmi. Koleso obklopujú rôzne bytosti; anjel, orol, býk a lev. Súvisia so štyrmi pevnými znameniami vo zverokruhu – levom, býkom, škorpiónom a vodnárom. Tieto štyri zvieratá sú tiež zástupcami štyroch evanjelistov v kresťanských tradíciách, čo je možno dôvod, prečo sú všetky ozdobené krídlami.


Knihy, ktoré každý tvor drží, predstavujú Tóru, ktorá sprostredkúva múdrosť a sebaporozumenie. Had označuje akt zostupu do hmotného sveta. Na samotnom kolese jazdí sfinga, ktorá sedí na vrchu, a to, čo sa zdá byť buď diablom, alebo samotným Anubisom sa vynára dole. Tieto dve egyptské postavy sú predstaviteľmi múdrosti bohov a kráľov (v prípade sfingy) a podsvetia (Anubis). Rotujú večne, v cykle a naznačujú, že keď jeden stúpa, druhý klesá.


Koleso šťastia sa neustále otáča, zdanlivo, aby oznamovalo, že život sa skladá z dobrých aj zlých období a že cyklus je ten, ktorý nemôžeme ovládať. Je to niečo, čo je podriadené kráľom aj robotníkom a čomu sa nikto na zemi nemôže vyhnúť. Keď máte vo svojom živote dobré chvíle, dbajte na to, aby ste si ich užili naplno, pretože to, čo príde, musí vždy ísť dole. To isté platí aj naopak – keď ste v zlej situácii, veci sa nakoniec opäť zlepšia.

Pôsobia tu väčšie sily, ktoré sú mimo ľudskej kontroly. Tie isté sily, ktoré riadia striedanie ročných období, či východ a západ slnka. Miesto, kde koleso na chvíľu zastane, je náhodné – môžete sa ocitnúť buď na vrchole alebo na dne, no pamätajte, že bez ohľadu na výsledok to nemusí trvať veľmi dlho, pretože koleso sa vždy otáča.


11. SPRAVODLIVOSŤ

Tarotová karta Spravodlivosť je symbolom pravdy, spravodlivosti a zákona. Keď sedí na stoličke, váhy na ľavej ruke predstavujú, ako by mala intuícia vyvážiť logiku. Symbolizuje nestrannosť s dvojsečným mečom v pravej ruke. Jasnosť myslenia, ktorá je potrebná na vykonanie spravodlivosti, symbolizuje štvorec na korune, ktorú nosí. Za ňou je fialový plášť a stojace sivé stĺpy. Pod červeným plášťom, ktorý drží pohromade sponou, ukazuje špičku bielej topánky. Toto je duchovná pripomienka, že to, čo prináša, sú výsledky ich činov.

Rozhodnutia, ktoré teraz urobíte, majú dlhodobé účinky vo všetkých veciach, pre vás aj ostatných. Vždy príde čas, keď vás budú súdiť. Tarotová karta Spravodlivosť, ktorá sa objaví pri čítaní, signalizuje, že rozsudok bude vynesený spravodlivo. Rozhodnutia, ktoré ste urobili v minulosti, budú starostlivo zvážené. Vaše pocity týkajúce sa tejto karty sa môžu líšiť v závislosti od vašej situácie.


Ak vám bolo ublížené, odhalenie tejto karty vám môže priniesť úľavu. Na druhej strane, ak vaše činy spôsobili bolesť iným, táto karta slúži ako varovanie. Jej vzhľad predstavuje pre vás šancu zmeniť svoje činy teraz pre lepšiu budúcnosť. Keď výklad tarotových kariet ukazuje postavu spravodlivosti, je čas zodpovedať sa za svoje činy.


Ďalším významom karty Spravodlivosť je pravda. Pravda sa musí dostaviť, ake nie zistiť z úst a klebiet iných. Namiesto toho je založená na faktoch. Naučte sa pravdu o druhých a o sebe, hovorte a poznajte pravdu predtým, ako vynesiete súd. Keď počas čítania uvidíte kartu Spravodlivosť, musíte byť spravodliví vo všetkých svojich skutkoch. Dodržaním správneho postupu, ako sa dozvedieť pravdu, pochopíte, aké sú vaše úlohy.

Ďalším významom tarotovej karty Spravodlivosť počas čítania naznačuje, že je potrebná pozornosť. Môže to byť o vašom živote, kariére alebo len o dôležitom rozhodnutí, ktoré musíte urobiť. Ak si niečím nie ste istí, je čas nájsť riešenie raz a navždy.


12. OBESENEC

Na tejto karte je zobrazený muž, ktorý je zavesený dolu hlavou a visí za nohu zo stromu živého sveta. Tento strom je zakorenený hlboko v podsvetí a je známe, že podporuje nebesia. Verí sa, že visiaci muž je tam skutočne umiestnený z vlastnej slobodnej vôle. Veríme tomu kvôli pokojnému výrazu, ktorý má na tvári. Jeho pravá noha je zviazaná s vetvami, ale ľavá zostáva úplne voľná. Zároveň drží ruky za chrbtom spôsobom, ktorý tvorí obrátený trojuholník. Jeho nosenie červených nohavíc je znázornením fyzického tela a ľudskej vášne, zatiaľ čo modrá, ktorú nosí v košeli, predstavuje pokojné emócie, farebnú kombináciu, ktorá sa bežne vyskytuje u svätých. Jeho intelekt symbolizuje žltá farba topánok, vlasov a svätožiara.


Obesený muž chápe, že jeho pozícia je obeťou, ktorú musel urobiť, aby postúpil vpred – či už ako pokánie za minulé previnenia, alebo ako vypočítavý krok späť, aby prepočítal svoju cestu vpred. Tento čas, ktorý tu strávi, nebude zbytočný, robí to ako súčasť svojho postupu vpred. Jeho prevrátený stav môže tiež symbolizovať pocit tých, ktorí kráčajú duchovnou cestou, pretože vidia svet inak. Tam, kde sú iní, ktorí nerozumejú potrebe obetovania, vy to vidíte inak. Toto je pre vás prirodzený postup, keď kráčate po ceste sami.


Karta Obesenec odráža konkrétnu potrebu pozastaviť určitú akciu. V dôsledku toho to môže naznačovať určité obdobie nerozhodnosti. To znamená, že určité činnosti alebo rozhodnutia, ktoré je potrebné riadne vykonať, sa pravdepodobne odložia, aj keď je v tomto konkrétnom okamihu potrebné konať. V skutočnosti by bolo v konečnom dôsledku najlepšie, keby ste boli schopní zastaviť určité činnosti, aby ste si zaistili, že budete mať viac času na premýšľanie o kritických rozhodnutiach.


Ide o kartu, ktorá je určená hlavne na čakanie a pozastavenie. To naznačuje, že toto môže byť vec, ktorú musíte urobiť, aby ste dosiahli úspech alebo čakali na vhodnú príležitosť. Majte na pamäti, že podniknutie krokov nie je vždy najlepším riešením a v určitých prípadoch vám zdržanie sa takéhoto konania môže priniesť rovnaké, ak nie výhodnejšie výsledky.


13. SMRŤ

Tu vidíme Smrť jazdiť na krásnom bielom koni, pričom drží čiernu vlajku s bielym vzorom. Je zobrazený ako živá kostra, pričom kosti sú jedinou časťou ľudského tela, kt. existuje po smrti. Nosí brnenie, ktoré mu dáva jeho neporaziteľnosť - signalizuje, že nikto nemôže zničiť Smrť. Biely kôň, na ktorom jazdí, znamená čistotu, teda smrť očisťuje každého. Pod ním ležia v špine všetky triedy ľudí - kráľ a chudák, čo nám má pripomenúť, že smrť nerozlišuje medzi triedou, rasou, pohlavím.

Smrť je jednou z najobávanejších kariet v balíčku tarotov a je veľmi nepochopená. Mnoho ľudí sa vyhýba zmienke o tejto karte, pretože má hromadu sily. Ľudia väčšinou berú názov karty doslovne. Skutočný význam v rámci karty Smrť je však jedným z najpozitívnejších v celom balíčku. Karta Smrť signalizuje, že jedna veľká fáza vo vašom živote sa končí a nová sa začína. Stačí zavrieť jedny dvere, takže sa otvoria nové. Minulosť treba dať za seba, aby ste mohli sústrediť svoju energiu na to, čo je pred vami.


Ďalším významom je, že prejdete veľkou zmenou, prechodom alebo transformáciou. Stará verzia vás musí "zomrieť‘" aby ste mohli stvoriť vaše nové ja. Toto môže byť pre vás strašidelné obdobie, pretože si možno nie ste istí, čo sa stane v budúcnosti. Aj keď sa bojíte, mali by ste zmenu privítať, pretože otvárate dvere novým životným udalostiam.

Smrť môže tiež znamenať, že sa musíte zbaviť všetkých nezdravých pripútaností, ktoré máte vo svojom živote. Toto je dôležitá súčasť života, takže učiť sa neustále napredovať je jednou z lekcií, ktoré nás smrť učí.


14. MIERNOSŤ

Na karte Miernosť je anjel s krídlami, ktorého pohlavie nie je hneď zrejmé, čo naznačuje, že medzi pohlaviami existuje rovnováha. Jedna noha anjela je vo vode, aby predstavovala podvedomie, zatiaľ čo druhá noha je na suchu, čo predstavuje hmotný svet. Na jej rúchu je štvorec, v ktorom je vpísaný trojuholník, ďalšia ozvena hmatateľnej zeme v spojení so svätou Trojicou. Drží dva poháre tak, aby mohla miešať vody, ktoré predstavujú super a podvedomé mysle. Voda medzi nimi tečie, čo naznačuje spojenie a nekonečnosť. Všetko na tejto karte predstavuje rovnováhu, dokonalú harmóniu, ktorá pochádza zo spojenia dualít. Jej rada je otestovať všetky nové vody predtým, ako skočíte do hlbokého konca.

Vo chvíľach, keď je úzkosť alebo veľký stres, ste dokázali zostať pokojní. Ste človek, ktorý si osvojil umenie nenechať veci k sebe, a to vám umožňuje dosiahnuť veľký pokrok vo všetkých oblastiach, ktoré chcete preskúmať. Tarotová karta naznačuje umiernenosť a rovnováhu, spojenú s veľkou dávkou trpezlivosti. Tam, kde sa objaví táto karta, je tu návrh, že sa treba vyhýbať extrémnosti v akejkoľvek situácii.


Karta Miernosť znamená, že máte jasnú víziu a viete, čo chcete dosiahnuť. Je to znak vyššieho vzdelania, ktoré je kritickým atribútom na ceste životom. Odráža to, že ste našli pokoj s tým, čo robíte, a všetko sa vyvíja tak, ako má. Karta Miernosť vo vzťahu k iným ľuďom ukazuje, že sa dokážete prispôsobiť a pracovať v harmónii so svojou komunitou, svojimi spolupracovníkmi a vašimi blízkymi. Váš pokoj vo všetkých záležitostiach im dáva pohodlie a upokojuje ich.


Miernosť môže tiež naznačovať čas na vyhodnotenie a opätovné preskúmanie priorít, ktoré ste si vybrali. To vám pomôže vytvoriť rovnováhu medzi vašim vonkajším a vnútorným ja. Na konci toho všetkého nájdete väčší účel a zmysel vo svojich činoch.


15. DIABOL

Táto karta zobrazuje diabla zastúpeného v jeho najznámejšej podobe satyra, inak známeho ako Baphomet. Okrem toho, že diabol je napoly koza a napoly človek, má netopierie krídla a obrátený pentagram na čele. Stojí na podstavci, ku ktorému sú pripútaní nahý muž a žena, akoby chcel ukázať, že nad nimi má nadvládu.


Muž aj žena majú rohy, akoby chceli ukázať, že čím viac času strávia s diablom, tým menej sa stávajú ľuďmi. Reťaze spôsobujú, že to vyzerá, akoby ich diabol vzal do zajatia. Muž má na chvoste plameň, zatiaľ čo žena má na chvoste misku hrozna, čo symbolizuje ich závislosť na moci a jemnejších veciach v živote.


Pri pozornom pohľade muž ani žena nevyzerajú šťastne. Ich individuálna sila im bola odobratá, takže boli odhalení a zahanbení vo svojej nahote.

Ak vidíte kartu diabla, máte vo svojom živote pocity uväznenia, prázdnoty a nedostatku naplnenia. Môže to tiež znamenať, že ste otrokom materializmu a bohatstva a bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíte, jednoducho sa nedokážete zbaviť pocitu, že by ste si chceli dopriať luxusné bývanie.


Možno si uvedomujete, že tento druh životného štýlu vás vedie do zajačej nory, ale máte pocit, že nemáte žiadnu formu kontroly nad svojimi činmi alebo nutkaniami.

Závislosť na látkach alebo materiálnych pôžitkoch môže byť tiež dôvodom vašich pocitov bezmocnosti a uväznenia. V situáciách, ako sú tieto, sa môžete cítiť, akoby ste boli otrokom, neschopným ovládať svoje impulzy alebo vôľu nasmerovať sa k niečomu inému, než je uspokojenie týchto túžob.


16. VEŽA

Karta Veža zobrazuje vysokú vežu uhniezdenú na vrchole hory. Do veže udrie blesk, ktorý ju zapáli. V oknách šľahajú plamene a ľudia vyskakujú z okien ako akt zúfalstva. Možno signalizujú tie isté figúrky, aké sme predtým videli pripútané na karte Diabla. Chcú uniknúť zmätku a deštrukcii vo vnútri. Veža je symbolom ambícií, ktoré sú postavené na chybných priestoroch. K zničeniu veže musí dôjsť, aby sa vyčistili staré spôsoby a privítali niečo nové. Jeho odhalenia môžu prísť v záblesku pravdy alebo inšpirácie.

Veža predstavuje zmenu v tom najradikálnejšom a najzávažnejšom zmysle. Z tohto dôvodu samotná karta vizuálne vyzerá tak znervózňujúco. Ale nemusí byť nutne skutočne desivá alebo zlovestná. Pretože v srdci tejto karty je posolstvom základná, prelomová zmena. Udalosť, ktorú karta Veže označuje, nemusí byť nič hrozné, napríklad katastrofa alebo veľká strata. Samotná zmena je bežnou súčasťou života, ktorú si človek musí osvojiť. Ale niekedy to môže vyvolať strach, pretože to znamená, že musíme opustiť pravdy, ktoré sme poznali pred touto udalosťou. Staré spôsoby už nie sú užitočné a musíte nájsť iný súbor presvedčení, hodnôt a procesov, ktoré ich nahradia.

Buďte pozitívni, je čas, aby ste nahradili staré základy minulosti niečím, čo je skutočnejšie a bude vám lepšie slúžiť v tom, čo príde. Pokiaľ ide o prácu, nevyhnutne dôjde k hádke. Musíte sa ovládať a držať na uzde svoj temperament. Nehovorte niečo, čo by mohlo ublížiť iným ľuďom. Pokiaľ ide o váš milostný život, váš romantický vzťah sa môže blížiť ku koncu. Berte to ako varovanie - ak si skutočne ceníte svoj vzťah, potom je čas, aby ste prevzali kontrolu nad škodami alebo otvorili komunikáciu, aby ste vyjasnili nedorozumenia. Vo vašich financiách sa význam veže vzťahuje na potrebu mať istotu pri vašich transakciách.



17. HVIEZDA

Karta Hviezda zobrazuje ženu kľačiacu na okraji malého jazierka. Drží dve nádoby s vodou. Jedna nádoba vylieva vodu na suchú zem, akoby ju chcela vyživiť a zabezpečiť jej úrodnosť. Zdá sa, že svieža zelená krajina okolo nej hovorí, že to funguje. Jedna noha je vo vode, čo ukazuje duchovné schopnosti a vnútornú silu ženy. Druhá noha na zemi ukazuje jej praktické schopnosti a prednosti. Za ňou je veľká centrálna hviezda obklopená siedmimi malými hviezdami, ktoré predstavujú čakry. Na vetve stromu stojí vták, ktorý predstavuje svätého ibisa myslenia. Astrologickým korešpondentom Hviezdy je Vodnár.


Hviezda prináša nádej, obnovenie a silu pokračovať v živote. Ukazuje, ako hojne ste požehnaní vesmírom, o čom svedčia rôzne veci okolo vás. Momentálne to nemusí byť priamo zrejmé, pretože táto karta nasleduje traumu karty Veža. Pamätajte, že máte v sebe všetko, čo potrebujete pre svoje naplnenie – jediné, čo potrebujete, je odvaha. Preto máte všetky dôvody na radosť. Vidieť túto kartu je posolstvom viery, pretože vesmír vás požehná a prinesie všetko, čo potrebujete.


Získať hviezdu vo svojom výklade znamená, že ste si prešli ťažšou životnou výzvou. Dokázali ste to prejsť bez straty nádeje. Kým ste trpeli, možno ste si neuvedomovali svoju vlastnú silu, ale teraz si možno uvedomujete, že strata vám pomohla objaviť vašu vlastnú odolnosť a vnútornú silu. Až teraz môžete skutočne oceniť všetko, čo máte.


18. MESIAC

Keď sa stretneme s Mesiacom, vidíme cestu, ktorá vedie do diaľky. Po oboch stranách cesty stoja vlk a pes, ktorí predstavujú našu živočíšnu povahu - jeden je civilizovaný a druhý divoký nespútaný. Z jazierka, z ktorého vychádza cesta, vylieza langusta. V diaľke vidíme dve veže lemujúce centrálnu cestu, čo opäť odkazuje na dvojky viditeľné na tejto karte. Zdá sa, že všetko na tejto karte sa odráža, akoby naznačovala na dve možnosti. Keď kráčame po ceste, ideme po tenkej hranici medzi vedomím a nevedomím, medzi skrotenou stránkou civilizácie psa a prírodnými silami reprezentovanými vlkom. Veže na protiľahlých koncoch predstavujú sily dobra a zla a ich podobnosť vo vzhľade môže naznačovať ťažkosti, ktorým čelíme pri rozlišovaní medzi nimi.

Na jednej strane môže karta Mesiaca symbolizovať, že vaša predstavivosť si z vás berie to najlepšie. V tme noci idete cestou, ktorou si nie ste istí, pretože v jej hĺbkach môže číhať nebezpečenstvo. Vy ste langustou, ktorá sa vydáva na cestu v karte. Mesačné svetlo vám môže priniesť jasnosť a pochopenie a mali by ste dovoliť svojej intuícii, aby vás previedla touto temnotou.

Musíte si byť vedomí situácií, ktoré vo vašej mysli spôsobujú strach a úzkosť, či už teraz alebo v budúcnosti. Upozorňuje vás, aby ste nedovolili vnútorným nepokojom a sebaklamu, aby vám vzali to najlepšie z vás. Tieto hlboké spomienky a obavy musia byť opustené a negatívne energie musia byť uvoľnené a premenené na niečo konštruktívne. Ďalším čítaním karty Mesiaca je existencia ilúzie. Je potrebné objaviť nejakú skrytú pravdu, pretože to, čo teraz vidíte, môže byť len trik svetla. Hľadajte skryté sily, ktoré musia byť odhalené.


19. SLNKO

Karta Slnko predstavuje pocit optimizmu a naplnenia. Táto karta predstavuje úsvit, ktorý nasleduje po najtemnejšej noci. Slnko je zdrojom všetkého života na našej planéte a predstavuje samotnú životnú energiu.


Na karte je zobrazené dieťa, ktoré sa radostne hrá v popredí. Symbol našej nevinnosti predstavuje šťastie, ktoré nastáva, keď ste v súlade so svojím skutočným ja. Dieťa je nahé, to znamená, že nemá absolútne čo skrývať. Karta tiež zobrazuje detskú nevinnosť a absolútnu čistotu. Toto je obzvlášť zdôraznené prostredníctvom bieleho koňa, na ktorom dieťa jazdí. Kôň je tu tiež symbolom sily a vznešenosti.


Karta Slnko predstavuje úspech, hojnosť a žiarivosť. Rovnako ako samotné slnko dáva silu a vitalitu všetkým, ktorí majú to šťastie cítiť jeho lúče. Je veľa radosti a šťastia, ktoré k vám prichádza. Vďaka svojmu osobnému naplneniu poskytujete inšpiráciu a radosť aj iným. Ľudia sú k vám priťahovaní, pretože sú schopní vidieť teplú a krásnu energiu, ktorú im prinášate do života. Ste tiež v pozícii, v ktorej ste schopní zdieľať svoje kvality, ako aj úspechy s inými ľuďmi. Vyžaruješ lásku a náklonnosť k tým, na ktorých ti najviac záleží.

Karta ukazuje, že práve teraz máte výrazný pocit zaslúženej sebadôvery. Život je momentálne obzvlášť dobrý a slnko vám svieti na cestu, keď dosiahnete ciele, ktoré ste si stanovili. Slnko je jednou z kariet v tarote, ktoré poskytujú len dobré pocity a naplnenie.



20. POSLEDNÝ SÚD

Táto karta zobrazuje to, čo by si človek predstavoval, že by mal byť posledný súd, v rôznych formách, ktoré majú v mnohých mytológiách. Obrázok na karte Súd zobrazuje ženy, mužov a deti, ktorí vstávajú z hrobu, aby odpovedali na Gabrielovo volanie trúby. Ich roztiahnuté ruky symbolizujú, že sú pripravení byť súdení vesmírom. Chystajú sa stretnúť so svojím stvoriteľom, ich činy zavážia a zistia, kde strávia zvyšok večnosti: v nebi alebo v pekle. Mohutná prílivová vlna v pozadí znamená, že rozsudku sa nedá vyhnúť a že tento rozsudok bude konečný. Súdu vládne Pluto, ktorý je vládcom podsvetia. V Smrti sú ozveny tejto karty, pretože obe nám pripomínajú, že všetko sa končí a že prichádza nový začiatok.

Tradičný význam Súdu sa zameriava na moment, keď uvažujeme a hodnotíme seba a svoje činy. Vďaka sebareflexii môžeme mať jasnejšie a objektívnejšie pochopenie toho, kde sa teraz nachádzame a čo musíme urobiť, aby sme ako ľudia rástli. Karta Súdu, ktorá sa objaví vo výklade, znamená, že sa blížite k tomuto významnému bodu vo vašom živote, kde musíte začať hodnotiť sami seba. Vidieť túto kartu môže tiež naznačovať, že sa nachádzate v období prebudenia, vyvolaného aktom sebareflexie. Teraz máte jasnejšiu predstavu o tom, čo musíte zmeniť a ako musíte byť pravdiví sami a vo svojich potrebách. Môže to znamenať, že urobíte malé zmeny vo svojom každodennom živote alebo urobíte veľké zmeny, ktoré sa netýkajú len vás, ale aj vašich blízkych.


Karta Súd nám pripomína, že všetci budeme čeliť rozhodnutiam, ktoré budú mať ohromujúci vplyv na celý váš život. Karta vám pripomína momenty, keď činy, ktoré ste urobili, navždy zmenili smer vašej cesty. Možno nastala chvíľa, pri ktorej niet pohľadu späť. Dôsledky týchto činov vás nakoniec dostihnú a zdá sa, že táto karta naznačuje, že teraz je ten správny čas. Možno budete musieť opustiť minulosť, aby ste sa mohli pohnúť vpred so svojimi plánmi na nový život.


21. SVET

Karta Svet v tarotovom balíčku má v strede tancujúcu postavu. Tancujúca postava na karte má jednu nohu prekríženú cez druhú a v oboch rukách drží prútik. Symbolizuje rovnováhu a vývoj v pohybe. Naplnenie a jednota, ktorú predstavuje, nie je statická, ale neustále sa meniaca, dynamická a večná. Zelený veniec z kvetov, ktorý obklopuje ústrednú postavu, je symbolom úspechu, zatiaľ čo červené stuhy, ktoré ho obopínajú, pripomínajú nekonečno. Na každom rohu karty sú štyri figúrky – a sú to tie isté, ktoré sú v Kolese šťastia. Štyri postavy predstavujú Škorpióna, Leva, Vodnára a Býka – predstaviteľa štyroch rohov vesmíru, štyroch živlov. Spoločne symbolizujú harmóniu medzi všetkými ich energiami.


Stretnutie so svetom vo vašich kartách znamená stretnutie s veľkou jednotou a celistvosťou. Symbolizuje okamih, keď sa vnútorný a vonkajší svet stanú jednou entitou. V niektorých tradíciách je tento stav opísaný ako osvietenie alebo nirvána. Existuje poznanie, že individuálne ja je hlboko spojené so všetkými ostatnými vecami a že všetci tancujeme a kolíšeme v toku života v jednom rytme. Tento rytmus nielen počujete, ale sa na ňom zúčastňujete – sledujete poklesy a vzostupy, radosti a strasti.


Význam karty Svet je naplnenie, úspech a dokončenie. To ukazuje, že všetko úsilie, ktoré ste vynaložili, sa začína vyplácať. Odráža to, že ste dokončili významný míľnik vo svojom živote a vybudovali ste si odolnosť, aby ste odolali výzvam. Svet môže naznačovať dokončenie dlhodobého projektu, štúdie alebo akejkoľvek inej významnej udalosti vo vašom živote. Môže to tiež znamenať narodenie dieťaťa, manželstvo, promóciu alebo akúkoľvek inú vec, ktorú ste dosiahli. Karta Svet ukazuje, že máte túžbu vrátiť sa komunite rôznymi spôsobmi. Máte záväzok urobiť svet lepším miestom, pretože chápete, že všetko je prepojené.




Recent Posts

See All
bottom of page