top of page

VYSVETLENIE SÚDNYCH KARIET V TAROTE

Updated: Mar 9


Prečo existujú a čím prispievajú k celkovému balíku? Zjednodušene povedané, súdne karty si možno predstaviť ako reprezentujúce buď konkrétnych ľudí, špecifické osobnostné črty alebo prístupy k životu. Rovnako ako ľudia v skutočnom živote, každá súdna karta má svoje vlastné zvláštnosti a vlastnosti – niektoré súdne karty sú odchádzajúce, niektoré sú vyhradené. Niektorí spracovávajú informácie analyticky, iné intuitívne.

Psychológovia prišli s mnohými rôznymi spôsobmi kategorizácie rôznych typov osobnosti – predstavte si súdne karty ako spôsob, akým tarotový balíček robí to isté.


Každá hodnosť má svoj vlastný súbor charakteristík, rovnako ako každá skupina = element.


Aby ste získali základné informácie o všetkých 16 súdnych kartách, skutočne potrebujete iba základné pochopenie každej hodnosti a každej farby. Potom na interpretáciu akejkoľvek konkrétnej súdnej karty použijete svoju intuíciu, aby ste spojili svoje chápanie týchto faktorov.



 

Meče: spojené s duševnou oblasťou. Racionalita, logika, komunikácia. Užitočné myšlienky, ako aj obavy a strach.

Mince: spojené s hmotnou sférou. Fyzickosť, telo, práca, prostredie. Hojnosť aj nedostatok a chamtivosť.

Palice: spojené s chuťou a životnou silou. Vzrušenie, objavovanie, tvorivé aktivity. Vášeň aj grandióznosť a impulzívnosť.

Poháre: spojené s emocionálnou oblasťou. Spojenie, láska, sny a priania. Šťastie, ale aj smútok a zraniteľnosť. .

 



PÁŽA: „najmladší“ zo súdnych kariet. Má objavný, hravý vzťah k energiám obleku. Môže sa ešte veľa naučiť o obleku, ale na druhej strane často s oblekom komunikuje sviežim a nezaujatým spôsobom.



Ako ľudia sú Paže často mladí, energickí ľudia, ktorí možno práve začínajú na svojej životnej ceste a nachádzajú sa v období sebaobjavovania. Zvyčajne sú nezrelí, pretože si stále hľadajú svoje miesto vo svete a majú tendenciu žiť život so vzrušením a zvedavosťou.

Zvyčajne predstavujú deti alebo mladých dospelých, ale môžu odkazovať aj na tých, ktorí sú srdcom mladí.

Ako udalosti možno stránky často interpretovať tak, že k vám prichádza nová príležitosť alebo dostanete správu. Nesú energiu iniciácie a expanzie, takže ak sa pýtate na projekt, považujte stránku za zelenú. Stránky sú o učení a raste.

Pážatá sa často objavujú, keď ste na vrchole niečoho:

Palice: Objavenie niečoho o sebe

Meče: Nový nápad

Mince: Nová práca alebo kariérny smer

Poháre: Nový pocit


RYTIER: „tínedžer“. Sklon k nepravidelnému posunu v rámci energie obleku – niekedy predvádza túto energiu proaktívnym spôsobom, v ďalšom momente nevyváženým spôsobom.



Kým Paže predstavujú prvotný nápad, Rytieri sa týkajú akcie. Ako ľudia sú rytieri akčne orientovaní a rútia sa svojou cestou. Zvyčajne sú vo veku 20 až 25 rokov a sú o niečo vyspelejší ako Páže, pretože získali viac životných skúseností, ale ešte nie sú tak vyspelí a vyrovnaní ako kráľovné a králi. Z tohto dôvodu môžu stelesňovať postoj všetko alebo nič. To znamená, že keď sa do niečoho ponoria, idú po hlave.

Rytieri ako udalosti odrážajú zmenu, stabilný pohyb a akciu. Medzi elementmi sa líšia tempom, ale ich energia neustále napreduje.

Palice: Príliš ambiciózna energia, ktorá môže byť impulzívna a občas agresívna. Rytierom prútikov môže byť neočakávaná udalosť alebo osoba, ktorá najprv koná a potom myslí.

Meče: Kráľ mečov, ktorý je príliš ambiciózny a odhodlaný uspieť, sa často pohybuje unáhlene, aby dosiahol svoje ciele za každú cenu. Ich cestu vedie hlava a nie srdce.

Mince: Tento rytier sa pomaly posúva vpred vo svojej kariére, má metodický prístup k situáciám a má tendenciu uprednostňovať rutinu.

Poháre: Rytier pohárov je romantický a výrazný. Môže sa otvárať hlbším spojeniam a byť emocionálne dostupnejší. Jeho cestu vedie srdce a nie hlava.


KRÁĽOVNÁ: „vnútorne zrelý dospelý“. Kráľovná stelesňuje črty svojho obleku a vyžaruje túto energiu zvnútra von. Ide príkladom prostredníctvom svojich úmyslov a presvedčení.



Ako ľudia predstavujú kráľovné zrelú dušu, ktorá má hlbšie pochopenie pre seba a ostatných. Zvyčajne sú vo veku 30 až 50 rokov a stelesňujú ženskú energiu starostlivosti o seba i o druhých. 

Kráľovné ovládli same seba a svojim pokojným a bezpečným prístupom k situáciám dokážu jemne ovplyvniť ostatných. Nie sú dotieravě ani ovládajúce, čo z nich robí silný vplyv na každého, s kým sa stretnú.

Kráľovné ako udalosti predstavujú kreativitu, hojnosť a plodnosť prejavov.

Palice: Silná, nezávislá postava so schopnosťou prejaviť svoje túžby kreatívnou činnosťou. Je ambiciózna, optimistická a vášnivá bez toho, aby bola panovačná. To z nej robí vynikajúceho vodcu alebo umelca.

Meče: S nezaujatou inteligenciou a vynikajúcou rozlišovacou schopnosťou je Kráľovná mečov schopná priniesť do sveta nové nápady, ktoré ho môžu zmeniť k lepšiemu. Pri rozhodovaní uprednostňujú fakty a logiku pred svojimi emóciami a majú tendenciu hovoriť tak, ako to je.

Mince: Pôvodná matka Zeme z paluby, Kráľovná pentaklov je praktická, teplá a bezpečná. Môže byť finančne zabezpečená a má vynikajúcu rovnováhu medzi domovom a prácou. Môže byť zaneprázdnená svojimi záväzkami, ale vždy si nájde čas pre seba.

Poháre Vyživujúca, starostlivá a súcitná Kráľovná pohárov je hlboko v súlade so svojimi emóciami a má dar čítať druhých. Často je liečiteľkou alebo poradkyňou s darom umeleckého prejavu.


KRÁĽ: „navonok zrelý dospelý“. Premieta energiu svojho obleku smerom von a vnucuje ju svetu. Vedie prostredníctvom činnosti a stanovením vonkajších smerníc.



Králi sú považovaní za najvyspelejších z dvorných kariet, pretože prešli životom a získali veľké sebauvedomenie. Stelesňujú dominantnú mužskú energiu a predstavujú plne rozvinuté osobnosti každého. Bývajú to ľudia nad 40 rokov.

Ako ľudia sa zdokonalili v aspektoch svojich emócií, myšlienok a činov, ktoré tvoria súčasť ich osobnosti. Ako také sú to stabilné a hlboko sebareflexívne osobnosti. Túto sebakontrolu nasmerujú do dosahovania svojich vízií a cieľov. Často sú vnímaní ako poskytovatelia, ktorí preberajú zodpovednosť za blaho ostatných, ich silné stránky spočívajú v ich príslušných oblekoch. Králi môžu mať obrovský vplyv na svet.

Králi ako udalosť znamenajú rast a zrelosť konceptu až do jeho dokončenia. Zatiaľ čo paže vymýšľa nápady, rytieri konajú podľa nápadov a kráľovné podporujú nápady, králi sú tí, ktorí tieto nápady rozvíjajú do pevného a bezpečného základu.
Palice: kreatívny vodca – vizionár, ktorý dokáže premeniť svoje sny na skutočnosť. Ako udalosť by táto karta mohla odkazovať na príležitosť, ktorá sa vám ponúka, ktorú ste schopní prijať a máte potrebné zručnosti na to, aby ste túto výzvu prijali.

Meče: Kráľ mečov označuje súd, autoritu a vládu. Môže to byť sudca, právnik, politik alebo osoba pri moci. Dáva vám najavo, aby ste zostali emocionálne oddelení a pozerali sa na situáciu objektívne.

Mince: Kráľ Pentaklov poskytuje materiálne aspekty, ako je finančná podpora a bohatstvo, a ponúka aj rady, múdrosť a vedenie. Táto osoba môže byť generálnym riaditeľom spoločnosti, pretože je bohatá, bezpečná a stabilná voľba. Kráľ pentaklov môže ako udalosť predstavovať splnenie úlohy, ktorá je za dobre vykonanú prácu bohato odmenená.

Poháre: Kráľ pohárov je mimoriadne súcitná a láskavá duša, ktorá hlboko rozumie svojim pocitom, a to natoľko, že z neho nikdy nedostanú to najlepšie. Zvládol rovnováhu medzi emóciami a intelektom, čo z neho robí väčšieho učiteľa alebo liečiteľa. Môže  taktiež predstavovať situáciu, v ktorej sa cítite emocionálne vyrovnaní a zvládate to s emocionálnou zrelosťou.



Recent Posts

See All
bottom of page