top of page

Čo by som odkázala 13 ročnej MNE, SEBE SAMEJ?

Updated: May 7


Zamýšlali ste sa niekedy nad tým, čo by ste napísali do listu pre samu/samého seba? Keby ste mali šancu odkázať niečo Vašej mladšej verzii? Prečítali by ste si veci, ktorým by ste vôbec nerozumeli, či by ste sa s ideou o svete, naopak, stotožnili? Ja som sa nikdy nezamýšľala nad podobným sci-fi scenárom. Ale som si istá, že 13 ročná Simonka by sa veľmi čudovala tomu, čo z nej samotnej vychádza o 15 rokov neskôr.


Mohla by som sa rozpisovať o tom, aká hanblivá som bola ako dieťa. I o tom, že som nemala nikdy problém s nikým, i keď k telu som si pripustila iba menšinu. O tom, aká som bývala chladná. Ako som mala problém sa vôbec rozplakať. No tá osoba je teraz niekto úplne iný. Veď to moje znamenie - RAK - sa muselo skôr či neskôr naplno prejaviť.


Mohla by som písať o neľahkom detstve. To by však malo veľmi ďaleko od pravdy. Moje detstvo bolo naozaj šťastné. Nie ideálne, nie v ružovej perinke ako princezná, ale stále šťastné.


Ako prvú veľkú životnú zmenu a zároveň prvé obdobie tzv. trucu, by som priradila k obdobiu sťahovania. Mala som 9 rokov, z malého bytu sme sa presťahovali do veľkého domu, kde som konečne mohla mať vlastnú izbu (tú som si, ako pravý introvert, vydupala). Z mesta, ktoré som milovala, sme odišli na dedinu. Nič proti. Ale brala som to ako podraz, nechcela som túto skutočnosť prijať a dlho som nevedela vysloviť slovíčko "domov" v spojitosti s tým miestom, kde som už dávno bývala.


Okrem tohto menšieho predteenagerského trucu si nepamätám na nič dramatické - ako počas detstva, tak i počas puberty. Nosila som domov výborné výsledky (až na tú matiku a špecifické učivo - výrazy), bola som zodpovedná (príliš), nerobila som hlúposti (okrem snívania o kapelách, ktoré som milovala a fantazírovania o tom, ako raz budem spolu s nimi ako dospeláčka... žiť). Chcela by som také decko, fakt. No ako môj ocino raz poznamenal o tom, aká som pokojná a bezproblémová....kto vie, čo budem vystrájať v budúcnosti.


Žiadne dramatické vystrájačky. No drámy, tých bolo až až.


Zo Slovenska som odišla veľmi rýchlo. S mojou - dovtedy - povahou to bolo prekvapením i pre mňa samotnú.


Traja partneri, ani jeden z nich "našinec". Vystriedanie niekoľkých krajín. Toľkí ľudia, veľa kamarátstiev, pár nerozlučných. Druhý vzťah, ktorý trval 5 rokov, bol veľmi vyčerpávajúci. Karmický. Veľa mi zobral, bola som v ňom človekom, i S človekom, ktorého nespoznávam. Kto si niečím takým prešiel, VIE....


Dnes som tou osobou, na ktorú som nesmierne hrdá. Vlastne, keď sa tak zamýšľam, som hrdá NAJMÄ na tú 13 ročnú pilnú včielku, ktorá nerobila všetko to, čo okolie, lebo to bolo "IN". Lebo sa to očakávalo. To jej ostalo, vďaka Bohu, do teraz.


Ovplyvňovať som sa ale nechala počas tých spomínaných piatich rokov, až až. Kompenzácia, for sure.


ČO BY SOM ALE ODKÁZALA MNE SAMEJ SPRED 15 ROKOV, KEBY MÁM TÚ PRÍLEŽITOSŤ?


V prvom rade by som to 13 ročné mláďatko objala, tak veľmi, veľmi silno. Nie že by jej tie objatia chýbali. Ani sama nevedela, ako veľmi bude objatia požadovať o niekoľko rokov neskôr, celkovo.


V prvom rade by som to 13 ročné mláďatko objala, tak veľmi, veľmi silno. Nie že by jej tie objatia chýbali. Ani sama nevedela, ako veľmi bude objatia požadovať o niekoľko rokov neskôr, celkovo.

Povedala by som jej jedno veľké ĎAKUJEM. Za to, že bola pilná. To pracovné (vtedy školské) nasadenie, tomuto dievčati pravdepodobne vykopalo základy na to, aby bolo vždy zodpovedné a úspešné v pracovnej sfére. ĎAKUJEM Ti, malá milá moja za to, že si zodpovedne pristupovala k veciam, na ktoré ostatní kašľali. Ba dokonca viac, ako JA SAMA TERAZ!


Preto by som sa Ti chcela zveriť s jednou drobnosťou. I keď často ide o veľa, nie vždy ide o život. NEBER SA TAK PRÍLIŠ VÁŽNE! Ty si to, potvorka, vynahradíš neskôr, ale nie všetko je také podstatné, ako Ti to okolie prezentuje.


I keď často ide o veľa, nie vždy ide o život.

ĎALŠIA VEC.

Neboj sa toho, že si priveľmi chladná. Ver tomu, že o pár rokov sa Ti srdiečko otvorí a budeš schopná milovať a cítiť. Nemysli si ale, že Tvoj princ príde na prvý x. Nie nie, to by bolo too easy. Vyčkaj času. Nájdeš to, keď budeš konečne SAMA ZA SEBA, sama sebou. Bez potreby byť s niekým. Strašiť ťa ale nechcem. Zlomeným srdcom si prejde väčšina z nás, Ty sa s tým popasuješ na výbornú. I keď bolieť to bude a spôbobí ti to istú ujmu, no nepredbiehajme...


CHCEM TI POVEDAŤ EŠTE NIEČO

Pokladáš sa za introverta? Táto vlastnosť bude vždy v Tebe. Budeš si užívať čas, ktorý máš sama pre seba, so sebou. Pamätáš, ako si bojovala o svoju vlastnú izbu??? Chápem Ťa, ver mi!


Ty ver však tomu, že sa staneš extrovertným introvertom. Ľudia Ťa budú mať radi, budú si vyžadovať čas s Tebou. Viac ako Ty s nimi. Postupne si začneš užívať čas s kvalitnou spoločnosťou. Čas vonku. S ľuďmi, ktorí sú na blízku, a ich oči Ti prídu dostatočne dôveryhodné. Stále však budeš potrebovať čas pre seba, čas na dobitie batérii. A kreatívnu aktivitu. To Ti predsa ide aj teraz.


Nikdy neprestaň písať. SPIEVAJ! Viem, že nerada tancuješ, ale hýb sa. Ten pohyb bude neodmysliteľnou súčasťou Tvojho života. Akokoľvek sa tomu teraz čuduješ.


A DIEVČA..

Príde obdobie, kedy sa nebudeš mať tak rada. Telo nikdy nebude problémom. To skôr koža. Bude pre Teba krížom, ale pamätaj, žiaden život nie je dokonalý. Každý s niečím bojuje. Možno to nedáš znať (ver, že nedáš). Ale bude Ťa to trápiť. ROKY. Vlastne Ťa to stále akýmsi spôsobom trápi. Rozdiel je ale v tom, že sa naučíš mať rada i tú najväčšiu nedokonalosť. A tí, čo Ťa milujú, tiež.


Bude to pre Teba kríž, ale pamätaj, žiaden život nie je dokonalý. Každý s niečím bojuje. Možno to nedáš znať (ver, že nedáš). Ale bude Ťa to trápiť. ROKY. Vlastne Ťa to stále akýmsi spôsobom trápi. Rozdiel je ale v tom, že sa naučíš mať rada i tú najväčšiu nedokonalosť. A tí, čo Ťa milujú, tiež.

Nalievame si tu nostalgiu. Teraz už máš povolené i víno. Bude Ti chutiť, hlavne s dobrou večerou (papať to je naše) akokoľvek čudne Ti to znie. Viem, že si proti mnohým veciam. Staneš sa ale oveľa viac "open minded".

Ty možno ešte veľa nechápeš. Vec však, že si vo mne i teraz. A VŽDY BUDEŠ. Si iná, ale rovnaká zároveň.


Pýtaš sa ČO ŤA ČAKÁ?

Pozeráš na mňa a ja len dúfam, že nie si sklamaná z toho, čo vidíš a počuješ. Priznám sa Ti s niečím. NIE SOM DOKONALÁ.


Páčim sa Ti? Si spokojná s tým, čo vidíš pred sebou?


Stavím sa, že mám oveľa viac otázok, ako TY!


Vyvedieme spolu pár bláznovstiev. Ba niekoľko vecí, nad ktorými sa neskôr budeme spoločne čudovať. Budeme sa spolu meniť. Dáš si tetovanie. Ale nepredbiehajme príliš....


CHCEM TI, MOJA PEKNÁ, NAJKRAJŠIA, POVEDAŤ, ŽE SA NEMUSÍŠ BÁŤ.

Neber sa príliš vážne. Ale nemeň nič. Pretože si tým, kým máš byť. A budeš.


Viem, že ťa láka spiritualita. Počkaj si. Neopustí Ťa.


Oh, a pôjdeš na Harryho Stylesa. Toho ešte nepoznáš. Ale jeho "treat people with kindness", si vezmeš k srdcu. Dúfam.




S.








20 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page